AMSTERDAM - Chinese bouwers hebben het fenomeen kopiëren naar een nieuw niveau getild. In de zuidelijke provincie Guangdong hebben zij een replica van het Oostenrijkse dorpje Hallstatt uit de grond gestampt.

De burgemeester van het door UNESCO beschermde dorpje vloog deze week naar China om de kopie van zijn dorp officieel te openen. Het is de bedoeling dat er een levendige culturele uitwisseling zal plaatsvinden tussen de twee trekpleisters.

De eerste fase van het project, bedacht door de vastgoedtak van de Chinese mijnbouwer Minmetals Corp, kostte 751 miljoen euro. Intussen wordt alweer verder gebouwd aan de volgende fase van het project.

Het 800 zielen tellende Oostenrijkse dorpje is 8632 kilometer verderop tot aan de kerkklok, houten vakwerkhuizen en standbeelden gekopieerd. Teert het oorspronkelijke plaatsje vooral op toerisme, het Chinese jatwerk moet vooral vastgoedrendement opleveren. Bijna alle 134 huizen ("luxe en toch functionele appartementen") zijn inmiddels verkocht.

De inwoners van het Oostenrijkse dorpje moesten even wennen aan het idee, blijkt uit een reportage van persbureau Reuters. "Maar we nu zijn zeer trots", zegt burgemeester Alexander Scheutz.

Een verslaggever van The Associated Press hoorde een iets minder tevreden Oostenrijkse hoteleigenaresse aan. "Ze hadden aan ons hotel en de eigenaren van andere gebouwen moeten vragen of we het ermee eens waren dat Hallstatt in China werd herbouwd", zegt Monika Wenger.

Een reportage van Channel News Asia: