BRUSSEL - Overheden en financiële toezichthouders moeten vroegtijdig kunnen ingrijpen bij noodlijdende banken.

Daarnaast moeten de aandeelhouders en kredietverleners van banken een in zwaar weer verkerende bank redden en niet langer de belastingbetaler. Dit zijn onderdelen van een reeks voorstellen van Europees commissaris Michel Barnier (Interne markt) die woensdag bekend werden gemaakt.

De nieuwe voorstellen moeten een volgende ronde van zogenoemde ''bail outs'' van banken voorkomen.

Tussen oktober 2008 en oktober 2011 heeft de Europese Commissie al voor een bedrag van 4500 miljard euro aan staatssteun voor Europese banken goedgekeurd. Hierdoor kon het omvallen van banken worden voorkomen, maar het verslechterde de financiële situatie van veel lidstaten.

Bankensector

''De band tussen de bankensector en publieke gelden moet verbroken worden'', zei Barnier. Preventie is een sleutelwoord in de voorstellen. Volgens de Europees commissaris kost een voorbereide redding veel minder dan een geïmproviseerde redding.

Volgens het plan moeten banken van tevoren plannen gaan opstellen met herstelmaatregelen die in werking gaan treden als de financiële situatie van de bank verslechtert. Ook overheden moeten zich beter voorbereiden op mogelijke problemen.

Problemen

Als een bank in de problemen is, kan een overheid een financiële instelling onder meer verplichten een herstelmaatregel uit te voeren of een aandeelhoudersvergadering uit te roepen, volgens het voorstel. Daarnaast moeten toezichthouders de mogelijkheid hebben een speciale manager in te stellen bij een noodlijdende bank als herstelmaatregelen niet werken.

Er moeten fondsen worden opgesteld, gevuld door de banken zelf, waar probleembanken een beroep op kunnen doen. Volgens José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, maken de plannen de bankensector meer verantwoordelijk. De voorstellen zijn een eerste stap naar een volledige bankenunie.

Barnier gaf verder aan dat serieus moet worden overwogen om het Europese noodfonds (ESM) de mogelijkheid te geven direct geld te lenen aan noodlijdende Spaanse banken. Op dit moment is die directe steun niet mogelijk.