AMSTERDAM - Media- en technologiebedrijven moeten er rekening mee houden dat innovatie meer dan ooit van startups komt, stellen analisten van ABN Amro woensdag in een sectoronderzoek.

De bank bracht onder meer de omzetverwachtingen voor technologiebedrijven in kaart en ziet dat de zogeheten TMT-sector (technologie, media en telecom) wordt verdeeld door technologische vernieuwingen.

"Het lijkt heel tegenstrijdig", wijst bankier Menno van Leeuwen van ABN Amro op de uitdaging voor een sector die juist gedreven wordt door technologie. "De TMT-sector kan een voorbeeld nemen aan startups."

Groei

ABN verwacht dat binnen de TMT-sector de sectie 'televisie & radio' het enige onderdeel is dat dit jaar meer omzet zal boeken, volgens Van Leeuwen omdat deze bedrijven erin slagen om oude ideeën los te laten en te blijven leren. "Het is ze gelukt om internet en nieuwe technologie te integreren in televisieformats en zo een massamedium persoonlijk te maken."

Voor de TMT-sector als geheel verwacht de bank dit jaar een lichte omzetgroei van 0,3 procent. Uitgeverijen krijgen naar verwachting te kampen met een omzetdaling van 2 procent.

Ecosysteem

Ondertussen neemt in heel Nederland de ondernemerscultuur toe en is het voor jonge mensen minder vanzelfsprekend om bij een groot bedrijf te gaan werken. Doordat grote bedrijven aansluiting proberen te zoeken bij startups "die als paddenstoelen" uit de grond schieten", ontstaat volgens Van Leeuwen een nieuw ecoysteem.

Bedrijven als RTL en Vodafone investeren daarom in startups om dichtbij de innovaties te zitten. “De echte potentie zit in de kruisbestuiving tussen jong en oud, waar combinaties gemaakt worden tussen vernieuwing en ervaring en tussen publieke en private data", zegt Van Leeuwen.

In opkomst zijn grotere bedrijven die flexibeler proberen te worden door bedrijfsonderdelen als apart bedrijf te laten runnen. Bijvoorbeeld de Duitse softwaregigant SAP, die zijn onderdeel voor cloud computing in een aparte organisatie onderbracht.

Dat verschijnsel wint volgens Van Leeuwen ook in Nederland aan aandacht. "Het gaat om een strijd tussen grote, logge organisaties, versus flexibele", aldus de bankier.