AMSTERDAM - De tien grootste bouwbedrijven hebben hun totale omzet vorig jaar opgekrikt naar 26 miljard euro, 900 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

Dat blijkt woensdag uit berekeningen van dagblad Cobouw. Volgens het blad presteren de grootste bouwers beter dan de rest.

Hun marktaandeel nam licht toe naar bijna 47 procent. In 2008 had de top tien nog iets meer dan 44 procent van de markt in handen.

De grote bouwers maakten vorig jaar iets van het omzetverlies dat sinds de kredietcrisis optrad goed. De gezamenlijke omzet lag echter nog altijd 2 miljard euro lager dan in het topjaar 2008.

Zeven van de tien bouwers wisten hun omzet vorig jaar te vergroten. De nettowinst van de tien groeide vorig jaar, onder meer dankzij kostenbesparingen en een selectiever aannamebeleid, naar 618 miljoen euro. Dat is nog altijd 186 miljoen euro minder dan in 2008.

Heijmans

Bouwconcern Heijmans kende met een omzetverlies van 53 procent sinds 2008 de grootste krimp, mede omdat het beursgenoteerde bedrijf al een tijdje bezig is om zijn omvang terug te brengen. De Brabantse bouwer leed in de afgelopen vier jaar 100 miljoen euro verlies.

BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, zag zijn omzet in de afgelopen drie jaar met 915 miljoen teruglopen (- 10 procent).

Volker Wessels presteerde qua omzetgroei (+ 12 procent) het beste in 2011. Ook baggeraar Van Oord deed het met een toename van 8,6 procent goed.

2012 is weer een lastig jaar voor de bouwsector, met een sputterende huizen- en vastgoedmarkt en een toename van het aantal faillissementen in de branche.