AMSTELVEEN - Nederlandse bedrijven bereiden zich onvoldoende voor om de overstap te maken naar een nieuw internetprotocol om het tekort aan internetadressen op te lossen.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van advies- en accountantskantoor KPMG.

De nieuwe standaard genaamd IPv6 is de opvolger van het huidige IPv4 en moet het tekort aan beschikbare internetadressen in het huidige protocol oplossen. Volgens de onderzoekers ontstaan de problemen voor bedrijven in ons land op het moment dat Europa overgaat op de nieuwe standaard, omdat het oude systeem niet kan communiceren met het nieuwe.

Daardoor kan de concurrentiepositie van bedrijven verslechteren ten opzichte van ondernemingen die al geruime tijd actief zijn met het nieuwe protocol. De oude standaard biedt mogelijk geen ondersteuning aan nieuwe technologieën. Ook kan er een communicatieprobleem ontstaan met bedrijven in bijvoorbeeld Azië, waar systemen al op grote schaal op IPv6 draaien.

IP-adressen zijn unieke nummers die toegeschreven worden aan elke computer, website of ander apparaat met een internetverbinding. De adressen die draaien op het huidige protocol raken in Europa naar verwachting aan het einde van het jaar op.