DEN HAAG - De Raad van State plaatst kritische kanttekeningen bij de heffing in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie die werkgevers eenmalig moeten gaan betalen over inkomens boven de 150.000 euro.

In het akkoord is een heffing van 16 procent over het loon van 2012 opgenomen. Voor de Raad van State, de belangrijkste adviseur van het kabinet, is het niet duidelijk waarom bedrijven moeten opdraaien voor de heffing, en niet de ontvangers van de hoge inkomens.

De raad schrijft in het maandag gepubliceerde advies een betere onderbouwing van het kabinet te willen, ook over de reden waarom de grens op 150.000 euro is gelegd.

Vertrekvergoeding

De raad zet verder vraagtekens bij de maatregel om de al bestaande heffing op excessieve vertrekvergoedingen fors te verhogen. De maatregel levert maar weinig op, aldus de raad, en doet niets aan bestaande vertrekregelingen.

Het kabinet heeft maandag de uitwerking van het met de 5 partijen gesloten begrotingsakkoord naar de Tweede Kamer gestuurd. De Raad van State zegt te begrijpen dat het onder hoge druk bereikte akkoord nodig was om de overheidsfinanciën op orde te brengen, maar waarschuwt wel dat er weinig zicht is op de precieze gevolgen voor de koopkracht van burgers.

Btw

Vragen zijn er ook over het terugdraaien van het btw-verhoging voor podiumkunsten die nog maar vorig jaar, na veel protest, tot stand kwam. Zulke snel opvolgende wetswijzigingen leiden volgens de Raad van State tot extra kosten.

De raad had ook graag van het kabinet meer argumenten gehoord waarom de onbelaste reiskostenvergoeding moet verdwijnen. In een reactie aan de raad gaat het kabinet daar maandag niet meer op in, omdat is besloten de uitwerking van dat plan mee te nemen in het belastingplan voor volgend jaar, dat dit najaar naar de Kamer komt.