AMSTERDAM - De onderhandelingen tussen VDL Groep en Mitsubishi over de overname van de met sluiting bedreigde autofabriek Nedcar worden steeds serieuzer en frequenter. De partijen willen er in principe aan het begin van juli uit zijn. 

Dat zegt vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten Henk van Rees.

De directie van de Eindhovense bussenfabrikant VDL is recent zelfs naar Japan afgereisd voor de gesprekken met eigenaar Mitsubishi. Over de inhoud van de onderhandelingen wil Van Rees, die er namens de vakbonden bij zit, niets zeggen. VDL had geen commentaar.

Bij de onderhandelingen zijn niet alleen de bonden, VDL en Mitsubishi aanwezig. Ook de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en de provincies zitten aan tafel, om bijvoorbeeld te kijken of er fiscale voordelen voor investeringen mogelijk zijn.

Automerk

Ook wordt er gesproken met een nog niet nader genoemd automerk. Daarmee moet VDL in zee gaan voor het ontwerp van de auto die bij Nedcar gebouwd moet gaan worden. "Het is hierdoor allemaal erg ingewikkeld", zegt Van Rees. "Daarom is er nog zeker een maand nodig."

FNV Bondgenoten ziet de gesprekken tussen VDL en de Japanners als de beste troef. "Er zijn meer partijen in de race, maar VDL is de meest serieuze", aldus Van Rees. VDL zou er als enige naar streven om alle 1500 personeelsleden over te nemen.

Sociaal plan

Vorige week legde het personeel van de fabriek in Born een halve dag het werk neer, omdat Mitsubishi niet meewerkt aan de uitwerking van een mogelijk slechte uitkomst van de onderhandelingen. Daarbij is er een sociaal plan nodig, waar de Japanners niet over willen onderhandelen.