AMSTERDAM – De Japanse investeringsbank Nomura moet alle kantoortoiletten vervangen door hurktoiletten om de beurskoers van het concern op te krikken, zo vindt een aandeelhouder van het bedrijf.

“Alle toiletten binnen het bedrijf moeten aangepast worden naar de Japanse stijl, zodat benen en heupen van de werknemers krachtiger worden”, schreef de belegger volgens Reuters op de website van de bank in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering.

Het bedrijf zou door de hurktoiletten sterkere onderlichamen bij zijn personeel kweken en zo mislukkingen kunnen vermijden.

Voorstellen

Volgens de Japanse wet mogen aandeelhouders die gedurende zes maanden of langer minimaal 30.000 aandelen in hun bezit hebben eigen voorstellen indienen voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen.

De belegger deed in totaal 100 voorstellen. Zo zou verder de naam van de onderneming gewijzigd moeten worden in ‘Vegetable Holdings’. Ook zou de traditionele ‘banzai’ groet bij de vergadering afgeschaft moeten worden vanwege de sterke okselgeur van veel aandeelhouders.

Slechts 18 van de voorstellen voldeden aan de eisen van de bank om te worden voorgelegd aan de aandeelhouders, maar het bestuur heeft ze allemaal verworpen.