AMSTERDAM – Klanten al om feedback vragen voordat het product of dienst is ontwikkeld. Dat is belangrijk in de ‘lean startup’-methode. Volgend weekend komt de Lean Startup Machine voor het eerst naar Nederland.

De zogeheten ‘lean startup’-methode is geboren in Silicon Valley, waar ondernemer Eric Ries de kar trok. Dat succesvolle bedrijven die razendsnel groeiden, zoals Zynga en Dropbox, deze methode hebben toegepast vormt een belangrijke aantrekkingskracht.

In de methodiek ligt het accent sterk op wat klanten willen. "Echte klanten. We werken niet op basis van assumpties”, benadrukt ondernemer en medeorganisator Yuri van Geest.

Het bedrijfsidee wordt in een vroeg stadium in de praktijk getoetst. De feedback van klanten wordt meteen gebruikt in de verdere ontwikkeling (‘afslanken’) om aan te sluiten bij de markt.

"Van oudsher bestaat de ‘watervalmethode’, waarbij je stap voor stap een product of dienst ontwikkelt. Eerst de conceptfase, dan het design, enzovoort. Een soort startup vanuit een ivoren toren.” Dat werkt volgens Van Geest en andere aanhangers van de strategie niet, omdat er geen sprake is van voortschrijdend inzicht tijdens het proces.

Enthousiast maken

Komend weekend wordt de methode gegoten in de vorm van een driedaags evenement. De Lean Startup Machine komt via grote steden waaronder New York, Tokio en Londen naar Rotterdam. “We hebben het naar Nederland gehaald, omdat we geloven dat het goed is voor het Nederlandse ondernemerschap.”

Zelf kwam Van Geest er een paar jaar geleden mee in aanraking op Singularity University, hoofdzakelijk geïnitieerd door NASA en Google, waarvan hij de Nederlandse ambassadeur is.

De circa 60 (potentiele) ondernemers gaan onder begeleiding van mentoren en coaches een startup opzetten en testen. "Ze moeten buiten op straat echte klanten interviewen om erachter te komen of het concept van hun startup levensvatbaar is. Met vragen als: Heb je dit nodig? Wat wil je hiervoor betalen?”

Belangrijk aspect is ook de teambuilding, zegt Van Geest. “We bouwen geen complete app in drie dagen. Het gaat meer om het proces, het enthousiast maken voor ondernemen. In the end levert dat meer resultaat op.”

Verschillen

Waarin schuilt het verschil met andere initiatieven zoals Rockstart Accelerator? "Ze kunnen naast elkaar bestaan, omdat ze aanvullend zijn. Wij zitten helemaal aan de voorkant van het proces. Als je concept levensvatbaar blijkt, kun je het vervolgens verder ontwikkelen in een incubator", aldus Van Geest.

Dergelijke startup-snelkookpannen zijn al een tijdje aan een behoorlijke opmars bezig. Kunnen ondernemers eigenlijk nog wel ‘gewoon’ starten? “Ja, je kunt het ook zelf doen. Maar dat is minder leuk en bovendien kan het lastig zijn om mensen met dezelfde mindset te vinden. Dit werkt gewoon sneller.”