AMSTERDAM - De Russische oliemaatschappij Lukoil mag van concurrentiewaakhond NMa 46 tankstations overnemen van de Verolma Groep.

Dat bericht het Russische concern vrijdag. Het bedrijf, dat voor het eerste actief wordt op de Nederlandse markt, zegt later dit jaar te starten met het ombouwen van de verworven tankstations naar Lukoil-filialen.

De tankstations, met name gevestigd in Limburg, vormen voor Lukoil de "ideale uitvalsbasis voor een verdere groei op de Nederlandse markt", aldus het bedrijf.

Lukoil neemt ook 13 pompstations van Verolma in België over. Daarmee breidt het bedrijf zijn activiteiten bij de zuiderburen uit tot 181 tankstations. De aangekochte stations zijn nu nog onder verschillende merknamen actief maar worden allemaal omgebouwd tot Lukoil-pompen.

Lukoil werd in 1991 opgericht als Russisch staatsbedrijf en een jaar later geprivatiseerd. Vanaf 2000 startte een buitenlandse expansie waarbij onder meer honderden tankstations in de VS werden overgenomen van onder meer Mobil en ConocoPhilips.

Het bedrijf maakte in het afgelopen kwartaal op een omzet van ruim 35 miljard dollar een nettowinst van 3,7 miljard dollar.