DEN HAAG - Er is geen sprake van dat de politie stopt met controles op fietsen zonder licht en niet-handsfree bellen in de auto. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag gezegd.

Hij reageerde daarmee op berichtgeving in Trouw. Volgens de krant is het Openbaar Ministerie van plan te stoppen met ''specifieke controles" op fietsen zonder licht. Ook zouden controles op bellen in de auto met de telefoon in de hand verdwijnen.

Opstelten is ''not amused" over het bericht. Hij heeft er contact over opgenomen met de top van het Openbaar Ministerie. ''Ze herkennen zich totaal niet in het bericht'', zegt Opstelten.

''Los daarvan: we gaan het niet doen. Er moet gewoon gehandhaafd worden op de punten die we met elkaar hebben afgesproken'', benadrukt Opstelten. ''Er wordt met licht gereden 's avonds. Ik heb mijn hele leven dat altijd in de gaten gehouden voor mezelf en dat geldt ook voor anderen.''

Nieuw rapport

Aanleiding voor de commotie was een nieuw rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Het instituut adviseert de politie daarin intensiever te controleren op drugs in het verkeer, terwijl fietsen zonder licht en controles op niet-handsfree bellen juist minder prioriteit nodig hebben.

Uit cijfers blijkt dat drugs de kans op een ongeluk aanzienlijk vergroten, terwijl intensievere controles een goed middel zijn om drugsgebruik in het verkeer te verminderen. Van fietsen zonder licht is echter niet duidelijk hoeveel onveiliger het is dan fietsen mét een lampje. Daarom zijn intensieve controles daarop van minder groot belang, aldus het instituut.

Controles

Voor de controles op bellen geldt dat de verkeersveiligheid daar alleen bij gebaat is, als zowel niet-handsfree als handsfree bellen zou afnemen. Maar omdat handsfree bellen is toegestaan, hebben strengere controles weinig zin, redeneert het SWOV.

Volgens de onderzoekers is blijvend intensief toezicht nodig op snelheid, alcoholgebruik en door rood rijden van vooral automobilisten en bromfietsers.