AMSTERDAM - De gemeente Utrecht wil het in aanbouw zijnde Stadskantoor voor 203 miljoen euro kopen van NS. Voor het spoorwegbedrijf gaat het om een van de grootste vastgoeddeals in zijn bestaan.

Oorspronkelijk was de gemeente van plan om het gebouw, dat vlak naast het Centraal Station verrijst, te huren. NS is ontwikkelaar van het project en eigenaar van de grond.

"De aankoop van het Stadskantoor brengt de huisvestingslasten omlaag en is daardoor voordeliger dan de huurvoorwaarden die de gemeente en NS eerder overeenkwamen", schrijft het college van burgemeester en wethouders. Door de aankoop bespaart de gemeente jaarlijks zo'n 1,3 miljoen ten opzichte van het huren van het kantoor. 

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt noemt het besluit van de gemeente "een pure rekensom" die jaarlijks een forse besparing oplevert. "We hebben de afweging zorgvuldig gemaakt in samenspraak met de raad", vult hij aan. 

Mix

Wat de NS betreft past de verkoop in het beleid om te komen tot "een optimale mix in stationsgebieden", reageert een woordvoerder. "Daar hoort het in eigendom houden van panden niet per se bij."

In het Stadskantoor worden vanaf 2014 bijna alle Utrechtse gemeentelijke afdelingen samengebracht.

De gemeenteraad moet nog instemmen met het plan van het college, waarna nog deze maand de koopovereenkomst getekend kan worden.