WASHINGTON - De Amerikaanse arbeidsmarkt heeft zich vorige maand aanzienlijk minder goed ontwikkeld dan verwacht. De banengroei viel sterk tegen en de werkloosheid liep licht op, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

De werkgelegenheid in de Amerikaanse economie, afgezien van de agrarische sector, groeide in mei met 69.000 banen. Dat terwijl economen gemiddeld op een aanwas met 150.000 banen rekenden.

Verder bleek uit een nieuwe schatting dat april slechts 77.000 nieuwe banen opleverde. Voor die maand werden eerder 115.000 nieuwe banen gemeld. Nieuwe cijfers over maart waren ook slechter dan eerder gemeld.

Stabilisering

De werkloosheid in de VS steeg vorige maand van 8,1 naar 8,2 procent van de beroepsbevolking. Hier werd op een stabilisering gerekend. Volgens economen zijn er elke maand ongeveer 125.000 nieuwe banen nodig om de werkloosheid te kunnen bestrijden.

De banengroei van vorige maand is de zwakste in een jaar tijd. Vooral in het bedrijfsleven viel de groei tegen. Hier werden per saldo 68.000 banen gecreëerd, waar op het dubbele aantal werd gerekend. Bij de overheid verdwenen 13.000 banen.

Tegenvallende groei

Door de tegenvallende groei zijn er in de VS nog altijd 5 miljoen banen minder voorhanden dan in december 2007.