AMSTERDAM - Investeerders hebben in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 97 miljard euro weggehaald uit Spanje. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse centrale bank.

Meer dan twee derde van dat bedrag hebben beleggers al in maart weggesluisd. Aangezien de crisis in Spanje de laatste weken alleen maar is verergerd, lijkt het aannemelijk dat het wegsluizen van tegoeden de afgelopen twee maanden alleen maar verder is toegenomen.

De data van de centrale bank laten zien dat buitenlandse beleggers Spaanse bezittingen verkopen. Spaanse banken, geholpen door liquiditeitsinjecties van de Europese Centrale Bank, blijven, gelokt door de hoge rentes, echter nog steeds Spaanse obligaties opkopen.

Doordat de verwevenheid tussen de Spaanse overheid en de banken hierdoor verder toeneemt, lijkt het land alleen nog maar meer in de problemen te komen. De Spaanse regering moet namelijk negentien miljard euro ophalen op de kapitaalmarkt om de balansen van spaarbank Bankia te versterken.

Andere Spaanse banken hebben waarschijnlijk ook nog eens tientallen miljarden euro's aan steun nodig. Doordat deze banken praktisch de enigen zijn die nog Spaanse staatsobligaties willen kopen, komt het erop neer dat de Spaanse banken dan zouden moeten opdraaien voor hun eigen herfinanciering.