AMSTERDAM - Na een jarenlange kruistocht tegen het bellen met de telefoon in de hand gaat justitie nu stoppen met gericht controleren. Dat betekent niet dat het getolereerd wordt, maar net als fietsen zonder licht is het voortaan geen prioriteit meer.

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeer (SWOV) heeft onderzoek gedaan naar het werk van verkeershandhavingsteams en komt op basis daarvan met een aantal adviezen. Handsfree bellen is namelijk net zo gevaarlijk als handheld bellen, dus op die laatste hoeft niet gericht gecontroleerd te worden.

Fietsen

Hetzelfde geldt voor fietsen zonder licht, het is niet met zekerheid vast te stellen dat fietsen zonder licht gevaarlijker is. “In Nederland wordt na een fietsongeluk niet bijgehouden of iemand het licht aan had", stelt een woordvoerder.

Ook op het dragen van een helm of gordel hoeft volgens SWOV niet meer gericht gecontroleerd te worden, aangezien deze maatregelen inmiddels volledig zijn ingeburgerd. Het Openbaar Ministerie neemt de adviezen van het SWOV en stelt de controles aan te gaan passen.

Overtredingen

Dat betekent overigens niet dat we nu allemaal met de telefoon aan het oor zonder licht naar huis kunnen scheuren vanavond. Volgens de wet blijven het overtredingen en bij constatering zullen deze gewoon beboet worden. Ook worden de controles op snelheid en rijden met drank opgevoerd, aangezien deze zaken de verkeersveiligheid meetbaar in het gedrang brengen.

Controles

Ivo Opstelten liet vrijdag weten dat de controles op fietsen zonder licht en niet-handsfree bellen in de auto gewoon blijven doorgaan.

Hij heeft contact opgenomen met de top van het Openbaar Ministerie en zegt dat ze zich totaal niet herkennen in het bericht.