AMSTERDAM – Economen en zakenmensen mogen de zwakte van de Indiase roepie dan wel wijten aan economische problemen en een tekortschietende overheid, volgens een Indiase goeroe ligt het allemaal aan het nieuwe symbool voor de munt.

Rajkumar Jhanjhari is een deskundige op het gebied van de oude Hindoe-doctrine ‘vastu shastra’, vergelijkbaar met het Chinese Feng Shui.

Volgens Jhanjhari heeft een streepje in het nieuwe symbool ‘de keel van de roepie doorgesneden’, zo meldt de Hindustan Times. Hiermee is financiële onheil over het land afgeroepen.

Het nieuwe symbool voor de roepie werd in 2010 onthuld, toen de Indiase economie er nog beter voor stond. Het is geïnspireerd op de letter ‘R’ in het Latijnse alfabet en Ra uit het oude Devanagari-schrift.

Klappen

“India heeft de wereldwijde economische teruggang in 2009 weerstaan, voordat het symbool geïntroduceerd werd. Men moet zich afvragen waarom onze groei nu klappen krijgt”, betoogt de goeroe.

Donderdag werd bekend dat de Indiase economie in de eerste drie maanden van dit jaar met slecht 5,3 procent gegroeid is. De roepie kwam vervolgens op de laagste stand ooit ten opzichte van de dollar terecht.

Jhanjhari heeft aanpassingen aan het ontwerp van het roepieteken voorgesteld in een brief aan de premier van het land en de minister van financiën.