Misschien is er voor jou niets zo lekker als ‘s ochtends met een kop koffie achter je laptop kruipen om even je mail, nu.nl, facebook en twitter te checken. Na een uur denk je: wat zal ik nu eens gaan doen? Herkenbaar? Lees dit dan.

Door Juul Martin

Ja, je weet nu dat Ludo een nieuwe auto heeft, die jij leuk vond, en uiteraard weet de rest van Nederland dat ook jij met een kop koffie achter je laptop zit, omdat je het bericht van @tanjavdbeuzelaar ‘hehe, lekker koffie’ hebt geretweet.

Je hebt je mail gelezen en er netjes op gereageerd. Want, ja, een klant moet binnen 24 uur beantwoord worden. Lekker zakelijk. En hoe is het met je omzet?

Uur verder

Zonder dat je er erg in hebt ben je zo een dik uur verder. Misschien wel een leuk uur, hoor, maar dat uur komt niet meer terug. Dat is niet eens het ergste van het uurtje laptoppen. Als je dit op een ander tijdstip had gedaan was je die tijd ook kwijt geweest.

Nu komt het probleem. Wat je ongemerkt hebt gedaan is dat je je dag bent gestart met het aanzetten van je ‘volg’ knop. De grote onbewuste ‘reply’ knop in je hoofd. Je hebt een uur lang gekeken naar wat anderen deden, vonden, zeiden en wilden en daar heb je op gereageerd. U vraagt, wij draaien. Een uur lang!

Control-n

Vind je het gek dat je daarna niet meer weet wat je moet doen? Je bent je ‘leid’ knop kwijt, je weet niet eens meer wat er gebeurt als je je eigen control-n gebruikt. Doe dat nu eens wél als je je dag begint.

Begin je dag met wat jij echt wilt doen, ongeacht wat de rest van de mensen op mail, facebook, twitter en nuzakelijk.nl er van vindt. Zet je mail niet aan, log nergens in.

Ga op pad en doe wat het belangrijkste is voor jou op dat moment. Kies er voor om je grote ‘Leid’ knop aan te zetten. Leid je eigen leven en werk je mooie, nieuwe waardevolle ideeën uit.

Wie weet word je veel krachtiger in wat je doet en ga je meer verdienen. Hoe dan ook, je gaat er in vrijheid en leiderschap op vooruit. En als je dan toch weer eens achter facebook en twitter gaat zitten, ga lekker zenden over je nieuwste idee, dan vermaak je al die mensen die van achter hun laptop de wereld volgen en er op reageren.

Juul Martin pakt maatschappelijke vraagstukken aan door mensen, ideeën en spullen die er toch al zijn te verbinden. Hij geeft lezingen en begeleidt co-creatieprocessen. Reageren kan via twitter @juulmartin