AMSTERDAM – Nederlandse managers zien het behalen van hun doelstellingen erg somber in vergeleken met andere managers in Europa. Dat blijkt donderdag uit een salaris- en bonusonderzoek van Mercer.

Het vertrouwen van bedrijven in de economie is via kortetermijnbonussen goed te berekenen. Als bedrijven minder bonussen gaan uitkeren betekent dit dat ze de toekomst van hun bedrijf slecht inzien.

Uit het onderzoek blijkt dat het vertrouwen afneemt in Amerika en Azië. West- en Oost-Europa zien de toekomst daarentegen erg positief, behalve Nederland.

In West-Europa blijft het percentage van managers die een bonus ontvangen al drie jaar redelijk gelijk (75 procent).

Nederland

In Nederland heeft slechts 61 procent van de managers een bonus ontvangen in 2011. Dat is het laagste percentage sinds 2008. In 2010 ontving 71 procent van de Nederlandse managers nog een bonus.

De hoogte van de bonussen die worden uitgekeerd in Nederland is de afgelopen jaren echter wel iets toegenomen. In 2011 bedroeg de bonus 22 procent van het basissalaris, terwijl dat in 2009 nog 17 procent was.

Sombere blik

Ondanks de sombere blik van de Nederlandse bedrijven verwachten ze wel verschillen tussen de verwachte uitkeringen en de daadwerkelijke uitkeringen. Dit aangezien de economische ontwikkelingen elk moment kunnen veranderen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 7,6 miljoen werknemers in 21.000 bedrijven uit 62 verschillende landen.