AMSTERDAM - Makelaars zien hun omzet dit jaar gemiddeld met tien procent dalen. Die verwachting spreken economen van ABN Amro donderdag uit in hun jaarlijkse rapport, waarin de verwachte economische ontwikkeling in negen sectoren van de Nederlandse economie wordt besproken.

Makelaars zien van de 78 onderzochte branches hun omzet het hardst dalen. Ze hebben flink te lijden van de inzakkende huizenverkoop.

Ook de andere branches binnen de bouw- en vastgoed, zoals ingenieursbureaus en bouwbedrijven, zien hun omzet dalen. Gemiddeld neemt die met vier procent af. De bouw is daarmee met afstand de slechtst presterende sector.

Webwinkels

Doordat de Nederlandse export nog steeds stijgt, boekt de industrie wel een lichte omzetwinst van één procent. Die is vooral te danken aan de machine-industrie en toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie. De economen zien bovendien nog veel extra potentieel in de exportgerichte industrie.

De retailsector, die vooral afhankelijk is van de zwakke binnenlandse markt, ziet de omzet met één procent achteruit gaan. Webwinkels zijn een positieve uitschieter met een plus van tien procent. Daarmee zijn de internetwinkels meteen de best presterende branche in Nederland.