WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 1,9 procent gegroeid op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag bekend in een nieuwe raming. Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen.

In een eerste raming werd nog een groei gemeld van 2,2 procent. In het laatste kwartaal van 2011 groeide de grootste economie ter wereld met 3 procent.

De bijstelling is het gevolg van geringere consumentenbestedingen en een lagere voorraadopbouw bij bedrijven dan eerder werd gedacht. Een hogere import dan bij de eerste raming werd aangenomen had ook een dempend effect.

Voorraden

Volgens het ministerie bouwde het Amerikaanse bedrijfsleven voor 57,7 miljard dollar aan voorraden op, terwijl eerder nog werd uitgegaan van 69,5 miljard dollar. De bijdrage aan de economische groei was derhalve niet 0,59 procentpunt maar 0,21 procentpunt.

Exclusief voorraden groeide de economie in het eerste kwartaal met 1,7 procent, iets sterker dan de eerdere prognose van 1,6 procent.

Consumentenbestedingen

De toename van de consumentenbestedingen werden herzien van 2,9 procent tot 2,7 procent. Dat is nog altijd een versnelling ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011 waarin de uitgaven met 2,1 procent stegen.

De overheidsuitgaven daalden veel sterker dan verwacht, met 3,9 procent in plaats van de aanvankelijk becijferde 3,0 procent.

Voor het huidige kwartaal rekent het ministerie vooralsnog op een economische groei van 2,5 procent.