BRUSSEL - De onrust over de schuldencrisis in de eurozone dreigt Italië opnieuw in grote problemen te brengen. Dat zei de Italiaanse premier Mario Monti donderdag op een congres in Brussel. Hij riep de Europese Centrale Bank (ECB) daarom op actie te ondernemen om de stabiliteit van de eurozone te bewaken.

''Ik denk dat de ECB binnen de grenzen van zijn verantwoordelijkheid de stabiliteit van de eurozone moet verzekeren'', zei Monti.

''De werking van het monetaire beleid kan in twijfel worden getrokken als renteverschillen tussen landen volledig los komen te staan van het reële beleid dat in die landen wordt gevoerd, zoals onlangs is gebeurd.''

Opkoopprogramma

In de afgelopen jaren heeft de ECB noodlijdende landen geholpen door het opkopen van staatsobligaties van die landen. Dit zorgde ervoor dat de sterke stijging van de rentes waartegen die landen moeten lenen, afzwakte.

De centrale bank heeft dat opkoopprogramma de afgelopen maanden echter stilgelegd.

Onrust

Volgens Monti is de kans groot dat de onrust, die zich nu vooral op Spanje richt, opnieuw overslaat naar zijn land. Dit terwijl Italië forse bezuinigingen heeft doorgevoerd, waardoor het land een begrotingstekort heeft dat lager is dan het Europees gemiddelde.

''Die besmetting ontstaat door de algehele zwakheid van het systeem, niet door de specifieke zwakte van mijn land'', stelde Monti.

Rente

Deze week steeg de rente op Italiaanse 10-jaarsobligaties tot circa 6 procent. ''Ik weet dat velen denken dat overheden hoge rentes nodig hebben om gedwongen te worden om hervormingen door te voeren'', zei Monti daarover.

''Maar het kan ook andersom werken. Het is duidelijk dat er vroeg of laat weerstand ontstaat tegen de bezuinigingen.''