AMSTERDAM – Het nieuwe stimuleringsprogramma 'nReduce' begint met een traject om startups te helpen bij het opzetten en verbeteren van hun bedrijf. Er is vooraf geen selectieprocedure, waardoor het zich onderscheidt van andere incubators.

nReduce is in de Verenigde Staten bedacht door Jaques Crocker en start 5 juni wereldwijd met de eerste groepen. In overleg met de bedenkers wordt het programma ook in Nederland opgezet. Hier is Paul Eikelenboom voor verantwoordelijk, die ook het traject in Londen leidt.

“Wij gaan voor een andere aanpak dan bestaande stimuleringsprogramma's door iedere startup die tijd en zin heeft toe te laten”, legt Eikelenboom uit. “We draaien de conventionele selectieprocedure om, zodat ook mensen die technisch goed onderlegd zijn, maar zichzelf slecht kunnen verkopen, een kans krijgen. ”

Niet vrijblijvend

Op het moment staan elf startups in Nederland ingeschreven en wereldwijd al meer dan 250. De inschrijving is gratis, maar dat betekent niet dat het programma geheel vrijblijvend is.

Het is de bedoeling dat elke startup iedere week, gedurende twaalf weken, een substantiële verbetering presenteert. Groepen beoordelen elkaars resultaten en bepalen of een project nog levensvatbaar is.

“Het hoeft geen verbetering te zijn van grote omvang, als startups maar aantonen dat het belangrijk is voor hun progressie”, aldus Eikelenboom. “We verwachten uiteraard wel wat meer dan een nieuw kleurtje of een andere minimale verandering. Daarom zal niet elke startup doorgaan en vindt de selectie eigenlijk gedurende het proces plaats.”

Tijdens het programma wordt gefocust op het ontwikkelproces. “Startups moeten vooruitgang boeken met hun project en aan het einde een product hebben waar ze echt verder mee kunnen. Door wekelijks met andere groepen te overleggen, proberen we de ontwikkeling te versnellen. We steken er geen geld in”, zegt Eikelenboom.

“Andere incubators begeleiden startups bij elke stap, waardoor het ontwikkelproces er soms bij inschiet. Wij zien dit proces echter als een van de belangrijkste pijlers van ons programma.”

Investeerders

Aan het einde van de rit worden de overgebleven startups voorgesteld aan investeerders. “Op het moment zijn er alleen in Amerika geïnteresseerde investeerders. De Nederlandse groep mag zich hier ook aan presenteren, maar we hopen ook in ons land wat partijen aan te trekken”, vertelt Eikelenboom.

nReduce heeft zelf geen financiële doelstelling en investeert ook geen geld in de deelnemers. “We zien het als een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen en samen te brengen, maar ook om inspiratie op te doen voor nieuwe projecten.”