BRUSSEL - Nederland ontspringt op het nippertje de dans om een flinke Europese boete opgelegd te krijgen voor het niet omzetten van nieuwe Europese telecomregels.

Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wilde Nederland, samen met vier andere landen donderdag een boete opleggen omdat deze landen hun nationale wetten nog niet hebben veranderd.

Maar de Nederlandse regering heeft woensdagavond Kroes verzekerd dat op zeer korte termijn te zullen doen, aldus de woordvoerder van de eurocommissaris.

Daarop heeft Kroes besloten Nederland niet bij het Europees Hof van Justitie voor te dragen voor een boete. België, Polen, Portugal en Slovenië wel. Voor Nederland ging het om een boete van 105.688 euro voor elke dag dat de Europese regels niet zijn omgezet.

Nieuwe telecomwet

Nederland had onder meer nieuwe Europese regels voor nummerbehoud bij verandering van aanbieder in nationale regels moeten omzetten.

Nederland is al heel ver. De nieuwe telecomwet is twee weken geleden door de Eerste Kamer aangenomen. Voordat de wet daadwerkelijk in werking treedt, moet de ministerraad nog een keer de wet behandelen nu het kabinet demissionair is. Daarna zal de wet officieel worden gepubliceerd.