
Europese Commissie stelt bankenunie voor
Daarnaast moet gekeken worden naar de uitgifte van eurobonds en de herkapitalisatie van banken met geld uit het permanente noodfonds ESM. Die aanbevelingen deed de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag.
Op dit moment kan het failliet van een bank een zware aanslag plegen op de financiën van een euroland. De vicieuze circel van landen met hoge schulden die zwakke banken moeten bijstaan moet doorbroken worden, meent de commissie. Onder de huidige afspraken mag het ESM, dat in juli van start gaat, alleen geld verstrekken aan landen en niet aan banken.
''Een diepere integratie van de eurolanden op het gebied van toezicht, in grensoverschrijdend crisismanagement en het gezamenlijk dragen van de lasten, richting een 'bankunie', zou een belangrijke aanvulling zijn op de huidige structuur van de economische- en monetaire unie in Europa'', aldus de commissie.
Duitsland
De aandelenmarkten veerden op na de aankondiging uit Brussel ook al betreft het geen formele voorstellen en zal er felle kritiek komen uit bijvoorbeeld Duitsland. Dat land is mordicus tegen eurobonds en een directe herkapitalisatie van banken met geld uit het ESM.
Beleggers maken zich al weken zorgen over de financiële situatie in Spanje. Het land heeft grote moeite om zijn begrotingstekort aan te pakken en moet nu geld aantrekken om het noodlijdende Bankia overeind te houden.
De bank vroeg vorige week om 19 miljard euro aan noodsteun. De Europese Commissie zei dat de vicieuze cirkel van leningen over en weer tussen zwakke banken en met schulden overladen overheden moet worden doorbroken.