AMSTERDAM - Het hoogste gebouw van Europa krijgt opnieuw een Nederlandse inbreng. Fabrikant Verano uit Best levert de zonwering voor de wolkenkrabber The Shard (310 meter) in Londen.

"Een hele prestigieuze order", noemt adjunct-directeur Henk Altena de klus in het centrum van de Britse hoofdstad. Verano heeft de opdracht mede te danken aan het Middelburgse bedrijf Scheldebouw, dat eerder tekende voor de gevel van glasvezel.

"De architect zocht een producent van zonweringen die dichtbij de gevelbouwer gehuisvest was, dan kun je sneller schakelen", zegt Altena.

De buitenkant van het ontwerp van de sterarchitect Renzo Piano is volledig van glas. De zonwering is daarom "ongelooflijk belangrijk" voor de temperatuur en lichtval in het 72 verdiepingen tellende gebouw, vult de adjunct-directeur aan.

Het bedrijf uit Best maakt 5000 doeken die heen en weer bewegen tussen twee platen glas. Om op dergelijke hoogtes te mogen werken moeten de systemen aan de hoogste standaarden voldoen, vertelt Altena. Na de bouw van de toren, die over ongeveer een maand wordt afgerond, blijft Verano nog betrokken bij het onderhoud van de zonwering.

Intussen richt het bedrijf zich op een nieuw toonaangevend project, een "twee keer zo hoge toren in Seoul". Ook dingt het bedrijf mee om het nieuwe hoofdkantoor van de NAVO in Brussel van zonwering te voorzien.