AMSTERDAM – VNO-NCW is positief over het plan om een sloopfonds voor kantoorgebouwen in te stellen. De ondernemersorganisatie roept minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken op het plan snel uit te werken.

Een sloopfonds kan de vicieuze cirkel in de bouwsector mogelijk doorbreken, betoogt VNO-NCW op de website.

Vorige week donderdag kwam het Bouwteam met een pleidooi voor een sloopfonds. Bouwers die een nieuw gebouw neerzetten, moeten een bijdrage in het sloopfonds storten. Daarmee kunnen vervolgens andere panden worden gesloopt of gerenoveerd.

De door Spies ingestelde commissie, onder leiding van oud-bestuursvoorzitter Joop van Oosten van bouwbedrijf BAM, onderzocht hoe de ingezakte bouwsector weer gezond kan worden.

Leegstand

In Nederland staat bijna 10 procent van de kantoren leeg. Daar worden projectontwikkelaars, banken en pensioenfondsen financieel door geraakt.

Zij raken hun leegstaande panden niet kwijt. Ook kunnen ze de verliezen vanwege de crisis niet afboeken en hebben ze geen geld om het kantoorgebouw te laten slopen.

Het plan voor het sloopfonds is nog niet verder uitgewerkt. Zo is volgens VNO-NCW nog onduidelijk hoe hoog de ‘verwijderingsbijdrage’ moet zijn, wie het fonds gaat beheren en of de overheid mee gaat betalen.