AMSTERDAM - In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera's. Bij een op de vijf van die bedrijven zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad over het gebruik van camerabeelden, hoewel dat wettelijk verplicht is.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van De Groene Amsterdammer onder 254 ondernemingsraden.

Verreweg de belangrijkste reden om camera's op te hangen is het voorkomen van inbraak en het vergroten van de veiligheid, blijkt uit het onderzoek. Vier op tien ondervraagden geven aan dat hun bedrijf daarnaast camera's gebruikt om het eigen personeel te bespieden.

Volgens de bedrijven is dat om interne criminaliteit tegen te gaan. Slechts 3,2 procent van de ondernemingen zegt dat de camera's ook worden gebruikt om de prestaties van het personeel te controleren.

Van de ondervraagden meent ruim 36 procent dat hun werkgever het e-mailverkeer van werknemers controleert. 8,7 procent van de werkgevers zou zelfs meeluisteren met telefoongesprekken van personeel. "Maar we kunnen dat moeilijk hard maken met dit onderzoek", zegt onderzoekster Floor Boon.

Ontslag

In meerdere gevallen heeft het gebruik van camera's tot onterecht ontslag geleid, concluderen de onderzoekers. Een werknemer en zijn familie werden een halfjaar afgeluisterd vanwege een onterechte verdenking van belangenverstrengeling. "Daardoor was de arbeidsrelatie dusdanig verstoord geraakt dat de werknemer ontslag moest nemen."

Het onderzoek is het resultaat van een masterclass onderzoeksjournalistiek naar privacy op de werkvloer. Journalist Marcel Metze heeft de onderzoekers vier maanden begeleid.