AMSTERDAM – Familiebedrijf A-ware Food Group uit Lopik bouwt samen met de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra een kaasfabriek in Nederland. De definitieve locatie is nog niet bekend.

De fabriek is straks goed voor een capaciteit van 60.000 tot 80.000 ton kaas per jaar. De bouw start volgend jaar en vanaf 2014 zal de kaasfabriek operationeel zijn.

A-ware ziet in een eigen fabriek de mogelijkheid in te spelen op de toenemende vraag van klanten naar kaas. De samenwerking levert Fonterra toegang tot wei- en melkgrondstoffen op.

Fusie

De Lopikse onderneming is in 2010 ontstaan uit een fusie van Anker Cheese en Bouter Cheese. "Met deze kaasfabriek zetten we de volgende logische stap in onze ontwikkeling als ketenpartner voor onze klanten", zegt directeur Jan Anker.

Fonterra is een leverancier van zuivelingrediënten en is marktleider met eigen consumentenmerken in onder meer Australië, Nieuw- Zeeland, Azië en Afrika.