AMSTERDAM - Veel bedrijven zitten tegenwoordig met slecht gevulde orderportefeuilles, waardoor het machinepark werkloos in de garage staat. 

Zonde, vond ondernemer Will Robben. Hij ontwikkelde een online platform waarbij ondernemers deze overcapaciteit te huur kunnen aanbieden aan bedrijven die nu juist die ene graafmachine nodig hadden.

Floow2 heet het platform, dat dinsdag online ging. “Er is wel twee keer zoveel materieel voorhanden als we nodig hebben. Dit was alleen tot nu toe niet zichtbaar”, zegt Robben. En daar brengt de ondernemer nu dus verandering in.

Het platform is in eerste instantie bedoeld voor de bouwmachines, kranen en materieel voor in de land- en tuinbouw. De eerste bemodderde tractoren, heftrucks en trailers staan dan ook al parmantig te prijken op de website. In veel gevallen kan de bemanning er bij worden gehuurd.

Bemanning

“Er zijn al wat bedrijven actief bij ons, maar de grote groei moet natuurlijk nog komen”, zegt Robben. Zzp’ers die een bulldozer in de schuur hebben staan, kunnen zich ook aanbieden. Maar losse bemanning kan zich nog niet aanmelden. Robben: “We kijken daar wel naar. Het zou een logische volgende stap kunnen zijn.”

Het platform werkt verder op basis van Google Maps, waardoor het ook meteen duidelijk wordt hoe ver die hijskraan staat en of het de moeite loont om het apparaat daar op te halen, in plaats van bij de conventionele verhuurder om de hoek.

Beoordelingen

Wie een graafmachine huurt, wil natuurlijk niet dat de graafarm er maar een beetje losjes bij hangt. Gebruikersbeoordelingen ondervangen dit risico. “Het werkt net als bij E-bay”, zegt Robben, “wanneer een verhuurder twee keer een slechte beoordeling krijgt, zal niemand meer bij hem huren.”

Om de gang van zaken tussen verhuurder en huurder verder soepel te laten verlopen, biedt Robben aanvullende diensten aan. “Wij kunnen zorgen voor overeenkomsten, verzekeringen en incasso. Ook is er de mogelijkheid van tracking en tracing.”

Steun

Vijftien ambassadeurs steunen Floow2. Daaronder ook duurzaamheidsgoeroe Herman Wijffels. Het is steun die Robben goed kan gebruiken; tot vorig jaar was hij eigenaar van het Venrooy Cable Equipment, een bedrijf dat machines leverde voor het opslaan, transporteren, bewerken en leggen van kabels en touw.

Maar vorig jaar werd hij failliet verklaard. Nu, een jaar later, staat er dan zijn nieuwe bedrijf, een online bedrijf dit keer.

Robben: “Het was niet moeilijk om Wijffels enthousiast te maken. Hij heeft het altijd over de ‘circulaire economie’, waarin je dingen zo vaak mogelijk gebruikt, in plaats van alles altijd maar opnieuw te kopen. Floow2 past hier perfect in.”