AMSTERDAM - De organisatie van het EK voetbal geeft een flinke impuls aan de economische groei van Polen en Oekraïne. Nederlandse bedrijven kunnen profiteren dankzij de export naar die landen. Dat stellen economen van ING in een dinsdag gepresenteerd rapport.

Vooral Oekraïne profiteert, met een extra economische groei van 0,25 procentpunt per jaar tussen 2010 en 2014. De Poolse economie gaat in die periode met 0,16 procentpunt per jaar extra vooruit dankzij het toernooi, aldus ING. Daarmee profiteren zij aanzienlijk sterker dan Oostenrijk en Zwitserland, de landen die het vorige week EK organiseerden.

Bijna 80 procent van die groei komt door vervroegde investeringen in wegen, rails en vliegvelden. Slechts 14 procent komt voort uit inkomsten en uitgaven die direct met het toernooi samenhangen.

Gloeilampen

Nederlandse bedrijven verdienen rond het toernooi 200 miljoen euro extra dankzij de export naar de organiserende landen, berekende de bank. Nederlandse bedrijven leveren onder meer gloeilampen, gras en bouwtechnische voorzieningen aan stadions waarin wordt gespeeld. Daarnaast profiteert de reisbranche van het vervoer van de fans van Oranje.

In eigen land is het feest voor de supermarkten, cafés en elektronicawinkels. De bouwsector en restaurants merken vooral negatieve effecten van het EK. Werknemers in de bouw zijn volgens ING minder productief tijdens het toernooi, terwijl restaurants nagenoeg leeg zijn als Nederland speelt.

Ambulances

Ook de gezondheidszorg merkt de effecten. De dag van de kwartfinale tussen Nederland en Brazilië op het vorige WK was een uitzonderlijk drukke dag voor ambulancezorg. De ambulancekosten namen die dag met 330.000 euro toe, stelt ING.