MADRID - Drie Spaanse regionale spaarbanken staan op het punt om samen te gaan. Dat bleek dinsdag uit documenten die ze indienden bij de Spaanse financiële toezichthouder.

Liberbank, Ibercaja en Caja 3 zouden samen de op zes na grootste bank van Spanje willen vormen.

De spaarbanken (caja's) zuchten onder een grote hoeveelheid leningen aan de ingestorte Spaanse vastgoedsector, waarvan het onzeker is of die ooit nog worden terugbetaald. De drie banken hebben samen ongeveer 12 miljard euro aan slechte leningen op de balans staan.

Eerder vormden zeven caja's samen fusiebank Bankia. Die vroeg de Spaanse regering afgelopen vrijdag om 19 miljard euro aan noodsteun om de financiële ondergang te voorkomen.

Noodsteun

Door de kwetsbare positie van veel Spaanse banken neemt de kans toe dat Spanje in navolging van Griekenland, Ierland en Portugal noodsteun moet vragen aan de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Premier Mariano Rajoy benadrukte maandag echter nog dat Spanje de problemen in de bankensector zonder hulp van buiten te boven kan komen.

Fusiegesprekken

De fusiegesprekken tussen de drie banken zijn volgens ingewijden vergevorderd. Na de samensmelting zou Ibercaja 46,5 procent van de stemmen in het nieuwe bedrijf krijgen. Liberbank zou 45,5 procent van de aandelen krijgen en Caja 3 de overige 8 procent.

Caja 3 en Liberbank zijn al het resultaat van fusies van diverse spaarbanken. Ibercaja bleef vooralsnog zelfstandig.

Kapitaaleisen

Spaanse banken hebben tot 11 juni de tijd om aan te geven hoe ze aan nieuwe, strengere kapitaaleisen denken te voldoen. Tot 30 juni kunnen er fusieplannen worden gepresenteerd.