AMSTERDAM - Het Nederlandse ontwerperteam van bureau Silo is in Helsinki gekroond tot designbureau van het jaar. Nederland was tijdens de verkiezing in Helsinki met in totaal zes gouden medailles het meest succesvolle land.

Silo won als eerste in de 6-jarige geschiedenis van de verkiezing 3 gouden awards (en 1 zilveren) tijdens de European Design Awards. Daarmee werd het bureau gelijk ‘Agency of the Year’.

Het bureau uit Den Haag viel onder meer in de prijzen voor een merkcampagne voor het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Dennis Flinterman, een van de oprichters van Silo, noemt die bekroning bijzonder vanwege het feit dat 'design' juist niet het allerbelangrijkste uitgangspunt was voor het Muziekgebouw.

"Bij dit project speelde kostenbeheersing een grote rol en ging het vooral om de zichtbaarheid van het Muziekgebouw en de programmering", vertelt Flinterman. Daarbij werd de maandelijkse kalender tegelijkertijd ingezet als flyer voor het muziekpaleis.

De andere gouden medailles kreeg Silo voor zijn werk voor het cinemacomplex LUX in Nijmegen en het ontwerp van de website van cateraar OrangeOlive.

Oogst

In Helsinki streden 1200 inzendingen ontwerpbureaus uit 30 landen om de gunst van de jury. Zeker voor een bureau dat tot nog toe alleen op de Nederlandse markt actief was is de prijzenoogst van Silo bijzonder, stelt Flinterman.

De prijs gaat helpen om de internationale plannen van het 8-koppige bedrijf te verwezenlijken. "We hebben een eigen designstrategie ontwikkeld voor merken. Die willen we Europees gaan uitrollen", aldus Flinterman.

Reclamebureau Gummo won een speciale juryprijs voor 's werelds eerste postzegel met augmented reality. Het project, waarbij postzegels op een computerscherm tot leven worden gewekt, in opdracht van TNT Post werd eerder al in New York (Webby Awards) en Londen (D&AD AWard) onderscheiden.

De twee andere Nederlandse gouden prijswinnaars waren Momkai (opdrachtgever: G-Star) en Fabrique, dat in opdracht van het Nationaal Historisch Museum bijzondere geschiedkundige plekken in beeld bracht.