AMSTERDAM - Duitse toeristen kunnen de Nederlandse toeristische sector de komende tijd enigszins uit het slop trekken.

Dat schrijft het Economisch Bureau van de ING dinsdag in het Kwartaalbericht Regio’s.

De toeristische sector in Nederland staat onder druk. Het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten nam in 2011 af en ligt inmiddels ruim 4,5procent lager dan in 2007.

Maar de Duitsers, van wie de economie nog wel goed draait, kunnen de pijn verzachten, stelt ING. “Onze oosterburen zien de werkloosheid de komende tijd waarschijnlijk teruglopen en de consumptie naar verwachting toenemen.” Van alle buitenlanders die in Nederland een nachtje komen slapen, is 39 procent Duitser.

Azië

Vanuit Azië kan de toeristenbranche de komende tijd ook meer reizigers verwachten. “In 2020 reizen er naar verwachting jaarlijks circa 100 miljoen Chinese toeristen buiten de eigen landsgrenzen.

Ook Nederland kan hiervan een graantje meepikken”, meent de ING. Maar toch blijven deze stromen klein vergeleken met die uit Europa. Slechts 5 procent van de buitenlandse gasten komt momenteel uit Azië.

Duitsland is veruit het best vertegenwoordigd in Nederlandse hotels en andere accommodaties. Ook Groot-Brittannië en België scoren goed, met beide 12 procent.