AMSTERDAM - Goud voor Frankrijk op het komende EK voetbal zou het beste nieuws zijn voor de Europese economie. Dat stellen economen van ABN Amro in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De economen rekenen erop dat een EK-titel inwoners van het betreffende land meer vertrouwen geeft in de economie. Dat effect komt volgens hen op dit moment het beste van pas in een van de kernlanden van de eurozone.

Aangezien Frankrijk van deze landen het dichtst bij de ''vuurlinie'' van de problemen in de periferie van de eurozone ligt, zou een voetbaltitel daar de grootste impact hebben.

De economen staan niet te juichen bij een overwinning van Engeland, Denemarken of Zweden. Die landen hebben ervoor gekozen de euro niet in te voeren en zouden met de EK-beker in de hand de negatieve gevoelens over de Europese munt kunnen versterken.

Eurozone

Sinds 2004 zijn de belangrijkste voetbaltoernooien gewonnen door landen uit de periferie van de eurozone: Griekenland, Italië en Spanje. Als het aan ABN Amro ligt, wordt die trend met het oog op de voortwoekerende schuldencrisis nu doorbroken.

''De periferie is al hevig besmet geraakt en er zijn allerlei crisismaatregelen genomen ter ondersteuning. Wij achten het voorkomen van serieuze besmetting naar de kernlanden essentieel'', stelt de bank.

De economen gaan er overigens vanuit dat Duitsland het EK wint.