MADRID - De Spaanse regering overweegt Bankia te ondersteunen door de noodlijdende bank van staatsobligaties te voorzien. Dat meldde persbureau Reuters op basis van bronnen.

Bankia zou die obligaties kunnen gebruiken als onderpand voor kredieten van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zou daardoor worden gedwongen een grotere rol te spelen in het opruimen van de verzwakte Spaanse bankensector.

Bankia vroeg de Spaanse regering eind vorige week om een kapitaalinjectie van 19 miljard euro om verliezen op vastgoedleningen af te dekken. Bankia, dat is ontstaan uit de fusie van vier regionale spaarbanken die niet zelfstandig konden overleven, dreigde aan die verliezen ten onder te gaan.

Belang

De Spaanse regering nam eerder deze maand al een belang van 45 procent in Bankia. Door de nieuwe kapitaalinjectie die nu noodzakelijk is, zal dat belang verder groeien.

De handel in aandelen Bankia wordt maandag weer hervat. Vrijdag legde het beursbedrijf in Madrid op verzoek van Bankia de handel stil, nadat Spaanse media hadden bericht dat de bank zeker 20 miljard euro aan extra hulp nodig zou hebben om niet kopje onder te gaan. Het aandeel Bankia heeft dit jaar al 56 procent van zijn waarde verloren.