GENÈVE - Hoewel Zwitserland er niet van uitgaat dat de eurozone uiteenvalt, bereidt het land zich wel op zo'n scenario voor.

Dat zegt de president van de Zwitserse centrale bank, Thomas Jordan, in een zondag gepubliceerd interview met de krant SonntagsZeitung.

Volgens Jordan vreest Zwitserland vooral de eigen concurrentiepositie, omdat een val van de euro waarschijnlijk leidt tot een verdere waardestijging van de Zwitserse franc. Een werkgroep is ingesteld die maatregelen voorbereidt om die stijging binnen de perken te houden.

De centrale bank greep vorig jaar september ook al in toen de franc, die in de huidige crisis geldt als een veilige haven voor beleggers in valuta, te sterk in waarde toenam. Dat is met name voor de export en de toeristische sector een bedreiging.

Minimumprijs

Zwitserland streeft naar een eurokoers van minstens 1,20 franc, en zal dat volgens Jordan blijven doen. ''Handhaving van de minimumprijs is het monetaire beleid dat wij voor de voorzienbare toekomst met overtuiging zullen blijven voortzetten'', aldus de centralebankpresident.