PARIJS - De Franse regering heeft zondag afstand genomen van uitlatingen die de Franse directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, een dag eerder deed over Griekenland.

Woordvoerster Najat Vallaud-Belkacem noemde de uitspraken ''nogal simplistisch en stereotiep''.

Lagarde zei tegen de Britse krant The Guardian dat zij weinig medelijden heeft met het Griekse volk, dat mede op last van de Europese Unie en het IMF te maken heeft met zeer ingrijpende bezuinigingen.

Daarbij suggereerde zij dat de Grieken de problemen aan zichzelf te wijten hebben, omdat hun belastingdiscipline ver te zoeken is.

De leider van de Griekse socialistische partij Pasok, Evangelos Venizelos, noemde de uitspraken van Lagarde ''vernederend''. Hij riep de topvrouw van het IMF op haar woorden terug te nemen.

Gepikeerd

Ook de leider van de extreemlinkse partij Syriza, Alexis Tsipras, reageerde gepikeerd op de uitspraken van Lagarde. ''Het laatste waar Griekenland op zit te wachten, is haar medelijden'', zei hij. ''De Grieken betalen hun belastingen, hoe ondraaglijk die ook zijn.''

Lagarde zwakte haar kritiek overigens naderhand af in een boodschap op haar Facebookpagina. ''Ik heb veel sympathie voor de Griekse bevolking en de zware opgaven waar die voor staat.

Daarom steunt het IMF Griekenland bij zijn inspanningen om de huidige crisis te boven te komen'', schreef zij.