ATHENE - Als Griekenland de steun verliest van de overige eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), kan het waarschijnlijk al volgende maand niet meer voldoen aan zijn betalingsverplichtingen.

Daarvoor waarschuwt oud-premier Lucas Papademos in een uitgelekte memo, waaruit de Griekse krant To Vima zondag citeerde.

''Vanaf eind juni is de mogelijkheid van de regering om aan haar verplichtingen te voldoen, volledig afhankelijk van de goedkeuring voor verdere noodleningen van het tijdelijke Europese noodfonds en het IMF'', aldus Papademos in een op 11 mei gedateerde boodschap aan president Carolos Papoulias, die volgens To Vima ook is verspreid onder andere politieke leiders.

Leningen

''De beschikbare middelen van de Griekse regering nemen geleidelijk af van circa 3,8 miljard euro op 11 mei, tot ongeveer 700 miljoen euro op 18 juni''', aldus Papademos. Volgens de oud-premier zal Griekenland zonder nieuwe leningen op 20 juni zonder geld komen te zitten.

Papademos schreef dat kort na de verkiezingen op 6 mei. Die leverden geen meerderheid op voor de partijen die willen doorgaan met broodnodige hervormingen. Europa en het IMF eisen dat die bezuinigingen doorgaan, anders stopt de financiële steun. Omdat ook geen andere coalitie kon worden gevormd, gaan de Grieken op 17 juni opnieuw naar de stembus.