
'Meer vaart achter hervormingen Italië'
Dat zegt Angel Gurria, het hoofd van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), in een zondag gepubliceerd interview met het Italiaanse dagblad Corrière della Sera.
Volgens Gurria zet Italië met de maatregelen een belangrijke stap in de goed richting. Dat is van cruciaal belang ''om aan de financiële markten een signaal af te geven dat het hervormingsprogramma van de regering niet is gestopt''.
De wet had deze maand van kracht moeten worden, maar wacht nog steeds op goedkeuring van de Senaat.
Werknemersbescherming
''Wij maken ons zorgen omdat er wereldwijd een gebrek aan politieke en publieke consensus is over dergelijke maatregelen'', zei Gurria. Als de hervormingen worden doorgevoerd, wordt de wettelijke bescherming van werknemers beperkt. Bedrijven kunnen dan in economische slechte tijden makkelijker van hun personeel af.
Dergelijke maatregelen staan in meer landen hoog op de politieke agenda, onder meer in Nederland. Zo is in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een versoepeling van het ontslagrecht voorzien die de vergoeding waar ontslagen werknemers recht op hebben fors beperkt.
Vakbonden zijn zeer kritisch over dergelijke maatregelen. Zij stellen dat die een vrijbrief vormen voor bedrijven om op oneigenlijke gronden werknemers te ontslaan.