AMSTERDAM - Een ultimatum aan Nedcar voor een nieuw sociaal plan is vrijdagavond verlopen.

NedCar reageerde niet op de eisen voor een sociaal plan die de vakbonden aan NedCar en eigenaar Mitsubishi hadden voorgelegd. Het ultimatum liep rond middernacht af.

Een woordvoerster van NedCar bevestigde het verlopen van het ultimatum zaterdag. Zij voegde eraan toe dat NedCar wel nog zal reageren op de eisen van de vakbonden. Meer wilde ze hierover niet kwijt.

Vakbonden en ondernemingsraad beraden zich over verdere stappen. Eerder dreigden de bonden al met stakingsacties.

Mitsubishi stopt met de productie van auto's bij NedCar. Er is nog geen overnamekandidaat gevonden, zodat het risico bestaat dat de fabriek sluit. Onderhandelingen over een sociaal plan liepen vast, waarop de vakbonden een ultimatum stelden. Bij NedCar werken 1500 mensen.

Gebeld

Bestuurder Suat Koetloe van vakbond De Unie zei dat de directie van NedCar vrijdagavond met de vakbonden gebeld heeft om te zeggen dat het bedrijf het ultimatum laat verlopen. Mitsubishi wil eerst gesprekken met een potentiële overnamekandidaat afronden. Pas daarna willen de Japanners verder praten over het sociaal plan.

Dat is in strijd met de afspraken die Mitsubishi zowel met de vakbonden als met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft gemaakt. De afspraak is dat gepraat wordt met overnamekandidaten en tegelijkertijd onderhandeld wordt over het sociaal plan.

Hoog spel

Koetloe deed zaterdag een oproep aan minister Maxime Verhagen om de Japanners hierop aan te spreken, nu Mitsubishi geen oren heeft naar de vakbonden.

''Mitsubishi speelt hoog spel, ook jegens de overnamekandidaat'', zei Koetloe. ''Ik vraag me af of de Japanners echt iets willen bereiken of de boel gewoon willen laten ontploffen''.