MADRID - De Spaanse regio Catalonië heeft financiële steun nodig van de centrale overheid om zijn schulden te kunnen voldoen. Dat heeft de Catalaanse president Artur Mas vrijdag gezegd.

,,Het maakt ons niet uit hoe ze het doen'' zei Mas over zijn verzoek om financiële steun. ,,Maar wij moeten aan het eind van de maand betalingen doen. De economie kan niet herstellen als je je rekeningen niet betaalt.''

Catalonië is de rijkste autonome regio van Spanje en is goed voor een vijfde van de Spaanse economie. De regio moet dit jaar ruim 13 miljard euro aan schuld herfinancieren.

Eerder deze week bleek dat Spaanse regio's dit jaar in totaal zo'n 36 miljard euro moeten herfinancieren, in plaats van een eerder gepubliceerd bedrag van 8 miljard euro. Veel regio's hebben echter nog nauwelijks toegang tot de normale financiële markten, waar ze torenhoge rentes moeten betalen vanwege hun onzekere financiële vooruitzichten.

Kredietlijn

Volgens Mas zijn de opties voor Catalonië bijna uitgeput. De huidige kredietlijn van de staat houdt volgende maand op. Catalanen hebben volgens hem daarnaast al een kwart van hun spaargeld in Catalaanse obligaties zitten.

Kortlopende financiering is ook geen aantrekkelijke optie, aangezien buurregio Valencia onlangs 7 procent rente moest betalen voor een nieuw bankkrediet.

Mas riep op tot de uitgifte door de centrale overheid van 'hispanobonos', obligaties die worden uitgegeven tegen het gemiddelde rentepercentage dat de regio's op de markten moeten betalen. Binnen de Spaanse regering zou er echter nog geen overeenstemming zijn over de manier waarop de regio's kunnen worden gesteund.

Catalonië moet zijn tekort dit jaar terugdringen van meer dan 3 procent tot 1,5 procent van de omvang van zijn economie. Om dat doel te halen is onder meer een nieuwe toeristenbelasting ingesteld, zijn ambtenarensalarissen verlaagd en is de accijns op benzine verhoogd.