AMSTERDAM - De succesvolle topman Jan Aalberts krijgt van ondernemersuniversiteit Nyenrode een eredoctoraat.

"Aalberts staat symbool voor succesvol ondernemerschap", zegt rector Maurits van Rooijen. "Als oprichter en president van Aalberts Industries bouwde deze ondernemer pur sang zijn bedrijf uit tot een beursgenoteerde onderneming met ruim 150 vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië."

De verschillende bedrijfsonderdelen van Aalberts Industries (omzet: 2 miljard euro) maken industriële onderdelen, waaronder voor de computerindustrie, voor led-verlichting en bijvoorbeeld tapkranen, leidingen en afsluitkleppen voor de bier- en frisdrankindustrie en gasleveranciers.

Innovatie

Van Rooijen noemt Aalberts Industries een organisatie met een ondernemende cultuur en ruimte voor innovatie. "Daarbij staan kennisdeling, technologie-uitwisseling en productontwikkeling garant voor continue vernieuwing. Die prestatie onderstrepen we graag met een eredoctoraat.”

Aalberts (1939), zelf geen ex-Nyenrodiaan, reageert nuchter op alle lof. "Wat dit behalve de uitreiking op 14 juni verder inhoudt, ik heb nog geen idee", zegt hij.

"Ik was wel verbaasd toen ik het hoorde." Aalberts noemt zijn ondernemerschap geen individuele prestatie, "maar mede tot stand gekomen door de bijdrages van de mensen om mij heen".

Een woordvoerder van Nyenrode bevestigt dat aan het eredoctoraat geen specifieke taken zijn verbonden. Wel zal Aalberts zo nu en dan aanwezig zijn bij bepaalde bijeenkomsten.

Leiding

Aalberts droeg de dagelijkse leiding over Aalberts Industries eind april over aan zijn opvolger Wim Pelsma. Als 'president' is hij nog wel nauw betrokken bij zijn bedrijf.

Zakelijk succes is wat Aalberts betreft grotendeels afhankelijk van persoonlijke kwaliteiten zoals ondernemerschap, innovatiekracht en creativiteit. "Maar wel in combinatie met de juiste bagage in de vorm van een praktijkgerichte opleiding", zo verwijst hij naar Nyenrode.

Spiritueel leider

Tegelijk met Aalberts ontvangt ook 'spiritueel leider' Sri Sri Ravi Shankar een eredoctoraat van de in Breukelen gevestigde universiteit. 

Met zijn spirituele technieken, interventies en adviezen bereikt de Indiër volgens Nyenrode een breed publiek, "van studenten tot wereldleiders". Rector Van Rooijen stelt dat de Indiër ethiek en spiritualiteit op een praktische manier verbindt met ondernemerschap en leiderschap. 

Sri Sri Ravi Shankar wijst in een reactie op de grote onzekerheid waar bedrijven momenteel door omringd worden, en dat spiritualiteit ze de kracht en het enthousiasme kunnen geven om hier effectiever mee om te gaan.

Intuïtie is belangrijk voor ieder aspect van zakendoen, meent hij. "Spiritualiteit voedt alertheid, perceptie en observatievermogen."