AMSTERDAM - Een horecaondernemer op Amsterdam Centraal Station (CS) sleept de NS voor de rechter om de ov-chipkaart.

Eigenaar Mario Brandt van grand café 1e Klas vreest dat hij veel minder klanten trekt als alle ov-chipkaartpoortjes straks dichtgaan. Hij eist daarom in een kort geding dat het publiek ''onbelemmerde toegang’’ tot zijn zaak houdt, zo zei hij vrijdag tegen het ANP.

1eKlas zit op perron 2b. Nu zijn de poortjes nog niet dicht en kan iedereen - ook mensen die niet met de trein op reis gaan - zonder problemen bij zijn zaak komen. Als ze allemaal dicht zijn, kan dat niet meer.

Douane

''Je moet het vergelijken met Schiphol. Ik zit nu voor de douane, straks zit ik erachter’’, zegt Brandt. Dit terwijl zijn bedrijf - naar eigen zeggen de langst zittende huurder op CS - al 30 jaar een ruimte huurt die ''toegankelijk is voor iedereen’’.

Brandt vreest dat hij zijn zaak mogelijk moet sluiten. ''Hiermee zet de NS de baan van 25 medewerkers op het spel’’, zegt hij.

Poortjes

De NS stuurde hem onlangs een brief waarin staat dat het bedrijf werkt aan een oplossing. Die houdt in dat er straks ook poortjes bij zijn zaak komen te staan. Mensen kunnen dan bij de ingang van het treinstation met hun ov-chipkaart inchecken en bij het grand café weer uitchecken. Op die manier kost het ze niks om er te komen.

Brandt ziet daar echter niets in. ''Dan moet iedereen zo’n kaart hebben.’’ Bovendien moet daar minimaal 10 euro op staan.

De ondernemer eist in het kort geding ook dat hij wordt betrokken in de besluitvorming over dit probleem. Tot nu toe gebeurt dat volgens hem niet. ''Ik heb ze hier nog nooit gezien.’’

Nadat Brandt het kort geding deze week had ingediend, kreeg hij binnen 2 dagen een brief van de NS. Daarin stond dat de poortjes op Amsterdam CS niet zoals eerder gepland in 2013, maar pas in 2015 allemaal dichtgaan.

Onbetrouwbaar

''Ongeloofwaardig en onbetrouwbaar’’, zegt hij. Eerder, ook tijdens gesprekken waarbij advocaten aanwezig waren, werd volgens hem steeds 2013 genoemd. Hij vermoedt dat de NS hiermee wil bereiken dat de rechtbank zijn zaak van tafel veegt omdat er geen haast bij is.

De NS wil pas op de beschuldigingen reageren tijdens het kort geding, zei een woordvoerder vrijdag. Hij wilde wel kwijt dat de poortjes pas in 2015 allemaal dichtgaan vanwege de verbouwing van het CS.

Het kort geding dient dinsdag en wel in 1eKlas zelf. De rechter wil de situatie zelf komen bekijken. Brandt zegt dat hij dat op prijs stelt.