WASHINGTON - De waarde van de Chinese munt is nog altijd te laag, maar wordt niet door de Chinese regering gemanipuleerd. Dat concludeerde het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag.

De Amerikaanse overheid houdt de waarde van de yuan, of renminbi zoals de munt ook wordt genoemd, scherp in de gaten. Amerikaanse politici beschuldigen China ervan de eigen munt kunstmatig laag te houden, om de eigen export te bevorderen.

Als de overheid tot de conclusie komt dat China de wisselkoers daadwerkelijk manipuleert, neemt de druk op de Amerikaanse regering om handelsbeperkende maatregelen te nemen verder toe. Dergelijke maatregelen kunnen de wereldhandel ernstig verstoren.

Handelsoverschot

Het ministerie wees op de aansterking van de yuan ten opzichte van de dollar sinds de zomer van 2010 en de afname van het Chinese handelsoverschot. Daarnaast prees het de inzet van China om binnen de G20 mee te werken aan afspraken over een internationaal systeem van wisselkoersen die vooral reageren op vraag en aanbod vanuit de markt.

Sinds juni 2010 is de yuan 8 procent meer waard geworden ten opzichte van de dollar, stelde het ministerie. Dit jaar is de waarde echter gestabiliseerd.