AMSTERDAM - Als het aantal keer dat we “bank run” intikken op Google voorspellende waarde zou hebben, dan moeten we ons serieuze zorgen gaan maken.

Nog nooit wilde de wereld zo vaak iets over het fenomeen weten. En in Nederland lopen we voorop in de optocht.

In Singapore is men het meest geïnteresseerd in mensen die in paniek hun spaarcenten van de bank willen halen, zo bleek toen Zerohedge de term op Google Trends invoerde. Gemeten vanaf 2005 tot nu komt het kleine, maar rijke land in Azië op de eerste plaats.

Zorgen

Usual suspect Amerika volgt als tweede. Op een respectabele tiende plaats prijkt Nederland. Wanneer alleen gekeken wordt naar 2012, valt ons land echter buiten de top-10. Kennelijk hebben anderen het stokje van onze zorgen overgenomen.

Opmerkelijk ook is dat Nederlands de tweede taal ter wereld is waarin gezocht wordt naar ‘bank run’, na natuurlijk het Engels. Zeker gezien het feit dat in het Nederlands de twee woorden aan elkaar geschreven horen te worden - als ‘bankrun’-, is deze plek op de talenranglijst bijzonder.

In 2012 piekte de zoekterm bij Google op 16 mei met een artikel over de Griekse uittreding uit de euro in de Los Angeles Times.