BERLIJN - De Duitse regering heeft een plan ontwikkeld dat moet helpen de economische groei in Europa aan te zwengelen. Dat meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel vrijdag.

Het zou gaan om zes voorstellen, die er onder meer voor moeten zorgen dat de landen met de grootste economische problemen er weer bovenop komen. Zij zouden buitenlandse investeerders moeten lokken met belastingvoordelen en staatsbedrijven moeten privatiseren.

Landen met een hoge werkloosheid moeten verder hun arbeidsmarkt naar Duits voorbeeld aanpassen, aldus Der Spiegel.

Het plan zou de Duitse inbreng zijn in de Europese discussie over de stimulering van de economie. De EU wil daarover volgende maand concrete besluiten nemen.

Voorwaarde

De Duitse oppositieleider Frank-Walter Steinmeier (SPD) gaf tegen Der Spiegel aan dat plannen voor economische groei voor zijn partij een voorwaarde zijn om in te kunnen stemmen met het nieuwe Europese begrotingspact. ''Ik garandeer u dat het begrotingspact er zonder extra elementen van groei niet komt'', stelde hij.

Voor de invoering van de strengere Europese begrotingsregels is goedkeuring nodig door minstens twee derde van het Duitse parlement. De regering van bondskanselier Angela Merkel moet daardoor ook oppositiepartijen achter de plannen zien te scharen.