AMSTERDAM - Forensen worden door het Kunduz-akkoord flink in de portemonnee geraakt. Ze leveren anderhalf procent in, bovenop het koopkrachtverlies van 0,75 procent voor alle Nederlanders.

Dat blijkt uit het definitieve akkoord van VVD, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie, dat vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

De Volkskrant heeft de hand weten te leggen op het definitieve akkoord en zette het vrijdagochtend online. Werknemers met een modaal of lager inkomen gaan een derde van de vergoeding die ze van hun werkgever krijgen aan de overheid afdragen.

Helft

Mensen die meer betalen raken de helft van hun vergoeding kwijt. Het extra belasten van mensen met een reiskostenvergoeding levert de schatkist volgens het akkoord ruim 1,3 miljard euro op.

Uit het akkoord blijkt verder dat studenten juist een meevaller hebben. De basisbeurs voor masterstudenten blijft bestaan. Het kabinet-Rutte wilde die nog afschaffen en omzetten in een sociaal leenstelsel, waarin studenten de beurs na hun studie moesten terugbetalen.

De meeste maatregelen uit het akkoord waren al bekend, nadat het vorige week via De Telegraaf uitlekte.