Wat kunnen we leren van de beste werkgevers in Nederland? Vandaag: Cito Benelux over afkijken en niet na-apen.

In samenwerking met WOVOX.com

Cito Benelux meet al een paar jaar hoe goed hun bedrijf scoort op het gebied van werkgeverschap. In 2010 bleken medewerkers erg positief, maar de vertaling hiervan in het werkgeversbeleid liet volgens het onderzoek te wensen over. Dus ging de handelsonderneming kijken bij topwerkgevers ORMIT, &Samhoud en Novo Nordisk.

André Verstegen, manager personeelszaken bij Cito Benelux: "We ontdekten dat die bedrijven het heel leuk vinden om te delen hoe zij dingen aanpakken. Wij kregen daardoor hele waardevolle informatie over hoe je mensen kan binden, boeien en motiveren."

citobenelux

Hun belangrijkste advies? Persoonlijke aandacht voor je medewerkers. Ontdekken wat ze belangrijk vinden en hier wat mee doen. "En dat hoeft niet veel geld te kosten. Hele kleine innovatieve dingetjes kunnen heel veel impact hebben."

"&Samhoud heeft persoonlijke passie bijvoorbeeld gekoppeld aan zakelijke doelen. Zo heeft een medewerker die erg van fotograferen houdt beelden geschoten die &Samhoud nu nog steeds gebruikt voor externe communicatie. En de directrice van ORMIT schrijft elk jaar een Sinterklaasgedicht voor de medewerkers."

"Dit scherpt je geest. Maar klakkeloos kopiëren werkt niet: je moet er je eigen draai aan geven. Wij zijn niet te vergelijken met &Samhoud en ORMIT. Maar we kunnen wel leren van de wijze waarop zij dingen aanpakken en dit vormen tot iets wat wel past binnen onze organisatie."

citobenelux


Wat heeft Cito Benelux dan gedaan met de inspiratie? "In ons personeelsblad plaatsen we nu verhalen van mensen en hun persoonlijke passie: die stukken behoren tot de populairste items. En van een medewerker die heel goed kan schilderen hebben we nu kunst aan de muur hangen. Hij vindt het leuk om te doen en wij zijn minder geld kwijt aan de Kunstuitleen."

citobenelux


Wat die persoonlijke aandacht teweeg brengt: "Doordat mensen van elkaar ontdekken wat hun bezighoudt ontstaat er meer onderlinge binding. En dit draagt bij aan een omgeving waar mensen willen komen werken in plaats van het te moeten."

citobenelux


Cito Benelux is door Great Place to Work uitgeroepen tot één van de Beste Werkgevers van 2012. Neem hier een kijkje bij een aantal van die werkgevers.

Foto’s: WOVOX Team, onder een Creative Commons-licentie.