AMSTERDAM – De Rabobank zou zich voorbereiden op een nieuwe uitbreiding in de Verenigde Staten. De Nederlandse bank probeert toestemming van Amerikaanse toezichthouders te krijgen om twee onderdelen samen te voegen.

Dat bevestigen leidinggevenden van de bank in Californië vrijdag in het Financieele Dagblad.

De krant noemt de groeistrategie ‘opvallend’ omdat de meeste buitenlandse banken zich juist terugtrekken uit de Verenigde Staten. ING bijvoorbeeld, deed onlangs de Amerikaanse dochter ING Direct van de hand.

De Rabobank heeft in totaal drie onderdelen in de VS. Twee daarvan – Rabo Agrifinance in St. Louis en Rabobank NA in Californië – zouden moeten samensmelten.

Goedkoop spaargeld

De Rabobank wil enerzijds de consumentenactiviteiten in landelijk Californië uitbreiden en meer spaargeld binnenhalen, anderzijds wil de bank groeien in het agrarische hart van Amerika. Het groeiende spaargeld dat aan de westkust goedkoop wordt aangetrokken, wil de bank vervolgens als duurdere lening uitzetten bij de boeren in de Midwest.

Daar heeft de Rabobank momenteel geen toestemming voor. De bank verwacht op z’n vroegst in 2013 toestemming voor die juridische fusie.

Agressief

De marketingdirecteur noemt de groeistrategie “agressief” in vergelijking tot de “geringe activiteiten van andere banken in de VS”. De Rabobank is volgens hem momenteel met meerdere potentiële overnamekandidaten in gesprek.

ING Direct is geen lichtend voorbeeld voor de Amerikaanse groeiplannen van de Rabobank, aldus de marketingdirecteur.