NEURENBERG - De discussie rond de Europese schuldencrisis is inmiddels zo complex geworden dat veel Duitsers het onderwerp liever mijden. Dat stelt marktonderzoeker GfK tegen het Duitse persbureau DPA.

Volgens GfK begrijpen veel mensen bijvoorbeeld rond de discussie over euro-obligaties niet meer waar het precies om gaat en haken ze daarom af.

''Een meerderheid van de Duitse burgers is uit de discussie gestapt. Het is voor hen een zeer complexe, en omdat ze zich nog niet persoonlijk geraakt voelen, ook een zeer abstracte discussie'', aldus GfK-onderzoeker Rolf Bürkl.

Ook denkt de onderzoeker dat Duitsers gewend raken aan de slechte berichten uit Europa. ''Tot het moment dat de financiële gevolgen direct merkbaar worden bij consumenten.'' De situatie kan dan snel omslaan, meent Bürkl. Hij stelt dat veel Duitsers vooral kijken naar de positieve ontwikkelingen van de Duitse economie, de arbeidsmarkt en de loonafspraken.

Consumentenvertrouwen

GfK maakte vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland onveranderd is gebleven. De graadmeter die vooruitkijkt naar juni kwam uit op 5,7, gelijk aan de stand voor mei. Het cijfer geeft aan dat Duitse consumenten zich weinig aantrekken van de slechte berichten over de schuldencrisis, aldus GfK.

De weerstand in Duitsland tegen euro-obligaties is zeer groot, aldus een onderzoek van televisiezender ZDF. Uit een peiling bleek dat 79 procent van de ondervraagden tegen eurobonds is, net zoals de regering van bondskanselier Angela Merkel. Van de respondenten was 14 procent voor de invoering van gezamenlijke obligaties.

Sceptischer

Daarnaast zijn Duitsers sceptischer geworden over het Griekse lidmaatschap van de euro. Van de ondervraagden is 60 procent tegen een Grieks lidmaatschap en 31 procent voor. In november vorig jaar was nog 49 procent tegen een Grieks verblijf in de euro.